dinsdag 20 maart 2012

"Vogue Nederland is coming..."

By Neslihan


Het is zowat surreëel, die eerste Nederlandse Vogue. Een versie waarvan ik, als 14-jarige betweterige puber, dacht dat die er nooit van zou komen. Nederland of België zijn Frankrijk of Amerika niet. Hier is het modeplatform niet zo groot, zeker niet in vergelijking met Parijs of Milaan, dacht ik dan. De laatste jaren echter zijn de Nederlanders en Belgen heel goed bezig in modeland, zowel de modeontwerpers als de modellen zelf. We hebben al heel wat geniale couturiers in onze Lage Landen, zo denk ik dan bijvoorbeeld aan Dries van Noten, Viktor en Rolf en Iris Van Herpen, eentje van de jongste generatie. De Belgische make-upartiest, Peter Philips, is artistiek directeur in de afdeling make-up van Chanel. Toch niet zomaar het eerste, beste merk. Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin, het Nederlands fotografenduo dat telkens weer de grens tussen mode en kunst opzoekt, zijn ondertussen al de lievelingetjes van Emmanuelle Alt (hoofdredactrice van Vogue Paris). En die namen zijn niet de enige talenten in onze gebieden, laat dat vooral duidelijk zijn. Ze zijn met zoveel meer, en nog belangrijker, er zijn nog superveel talenten die niet ontdekt zijn. We moeten koesteren wat we hebben. We moeten voor naambekendheid zorgen, want talenten hebben we al. De boodschap is die talenten hier, in België en Nederland, te houden. Daar loopt het vaak mis. We moeten nog groeien in onze editorials. De Vlaamse/Nederlandse versies van wereldvermaarde tijdschriften zoals Elle en L'Officiel hebben we al en het zijn vaak die magazines die het goed doen, omdat het concept geen uitleg nodig heeft. Men weet waarvoor die namen staan, dat zegt ook Karin Swerink, de hoofdredactrice van Vogue Nederland. Ze zegt ook dat het modelandschap in Nederland klaar is voor de Nederlandse versie van de modebijbel bij uitstek, maar dat wil niet zeggen dat er alleen maar gefocust wordt op de Nederlandse modeïndustrie, neen, ook de Belgen krijgen een plaats in het tijdschrift. Ze zegt dat ze er vooral een blad van wil maken dat goed weergeeft wat er reilt en zeilt op vlak van mode in de Lage Landen. Zo wil ze voor haar eerste nummers alles zelf doen, geen interviews of editorials overnemen van andere edities. "Laat ons eerst alles maar lekker zelf doen", zegt ze. En dat, die nuchtere en ijverige aanpak, siert haar. Voor het allereerste nummer werkte ze samen met drie oerhollandse modellen, Romee Strijd, Ymre Stiekema en Josefien Rodermans gefotografeerd door uiteraard een Nederlandse fotograaf, Marc de Groot. Wat ben ik blij dat het voor dit eerste nummer niet Daphne Groeneveld of Lara Stone is geworden. De drie dames werden in kleurrijke tenues gestopt en met die eenvoudige achtergrond springen de kleuren zo van de cover. Een prachtige eerste omslag. Nu nog benieuwd naar de inhoud. Hopelijk wordt het het wachten waard. Nog twee keer slapen en het is zo ver!
De eerste cover
© G+J Uitgevers
To all them non-Dutch speakers: as you've probably noticed, this post is about Vogue Holland's first cover ever.  It's a very special happening for every Dutch/Belgian fashion or Vogue lover out there and that's also why I've written this post in Dutch. I'm so so so proud! Two more nights and we can all go hurry to our newsagent to buy this beacon of inspiration. Wondering how it will look on the inside. I'll keep you posted.

1 opmerking:

  1. OHW SO THRILLED! this is the first I have heard of this and must admit I am in complete awe and envy. It will be a truly fabulous magazine! Xx

    BeantwoordenVerwijderen

Opinions, suggestions or questions: don't hesitate and react!